На 16. седници СО Бајина Башта,  део одборника опозиције напустио је  заседање, а пре изласка из сале одборницима се  обратила Валентина Марковић  из  ДС,  наводећи разлоге зашто  су се одлучили на овај корак. Марковићева  је Редакцији ББ гласа   послала  своје излагање  на  поменутој седници које   објављујемо у  целости.

 

У 21. веку , када се људска права и слободе у слободном свету третирају као опште прихваћено јавно добро, у Србији се ниподаштавају и изврћу руглу,док грађани у слободном свету контролишу своје политичке представнике , у Бајиној Башти и целој Србији Српска напредна странка контролише и медије и институције и саме грађане а политички противници третирају као народни и државни непријатељи.

У политичком смислу Српска напредна странка, као носиоц власти себе ставља изнад свих институција а у моралном – изнад свих људи. Своје мишљење сматрају мером свих ствари. Уместо владавине права , спроводи се пука, сирова воља аутократе Вучића и уског круга људи око њега. Подстиче се атмосфера страха и опште несигурности. Независне институције под сталним су директним и посредним притиском.

Незапосленост и низак стандард грађани виде као највећи проблем у друштву , али ти се проблеми не могу решавати тако што ће се спречити свака критичка мисао , тако што ће се ућуткивати сви они који не аплаудирају празним обећањима ,изговорима и бежању од одговорности. Ако нема медијског простора за другачије мишљење ,онда нема кључних претпоставки за слободно и демократско друштво.

Избор је на нама: да ли остати понижен и потиштен или заслужити право да се назовемо грађанима. Мрак неће отићи само зато што смо ми чврсто затворили очи. Слобода је и грађња и грађевина.

Сматрамо да посао „бавити се политиком“ значи преузимати одговорност а не дизати руку у Скупштини по директиви.

Вишестраначка демократија је ефикаснији начин доношења одлука и она је примерена модерним друштвима . Српска напредна странка , блокирајући слободну демократију ,уназађује друштво, онемогућује да боље идеје победе. Привилегија се даје само одређеним идејама, само са обзиром на предлагача тих идеја , не водећи рачуна о њиховом квалитету. То је монопол . Ми имамо огромну одговорност према грађанима. Као опозициони одборници, никада нисмо позвани да будемо чланови или да у учествујемо у радним групама, спречени смо да изнесемо идеје које би свакако побољшале квалитет живота наших грађана.

У Скупштини , одборници Српске напредне странке не учествују активно у раду Скупштине , једина актвност је подизање руке приликом гласања по директиви. Оправдано сумњамо да на седницу Скупштине дођу а да нису прочитали скупштински материјал. Сведоци смо уцењивачке политике Српске напредне странке , те су људи приморани да одлазе на митинге , где добијају дневницу и сендвиче , сведоци смо да када су избори и када се скупљају потписи у изборном процесу, многи радници су присиљени да потпишу против своје воље а на инсистирање представника Српске напредне странке. У нашој општини „ЈЕДАН ЧОВЕК ОДЛУЧУЈЕ КО ЋЕ БИТИ ЗАПОСЛЕН“, нема конкурса , нема професионалне селекције , само је потребно учланити се у Српску напредну странку. Српска напредна странка води политику претње, страха , једноумља , куповине гласова много празних обећања…..Ми ћемо и даље пратити и критиковати рад  Српске напредне странке , иако су на протестима „Један од пет милиона“ имали задужене људе да нас преброје и идентификују и већ сутрадан су неким људима , који имају право на слободу да изразе своје мишљење , упућене индиректне претње , везане за останак без посла. Представници власти не поштују законе, буџет усвајају 31. децембра сваке године иако је законски рок пробијен, за планове такође. С ‘тога напуштамо седницу Скупштине са предлогом да се сви одборници одрекну дневница у укорист Фонда за вантелесну оплодњу јер смо између осталог сведоци да се у прошлој години родило око 180 беба а да је морталитет тј. број умрлих грађана 450.

 

                                                          Валентина Марковић

                                                            Одборница Демократске странке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − шест =

Pin It on Pinterest