Договор цркву гради-пилички привредници на црквеном плацу

 

Иницијатива за градњу цркве у Месној заједници Пилица од пре две године почела је да се претвара у реалност. Од тада до данас одабрана је локација будуће цркве Свети Василије Острошки, звоника и парохијског дома, докупљена је део потребног плаца и урађен основни део закопа.

Председник општине Филиповић са председником МЗ Пилица Радомиром Гавриловићем
Председник општине Радомир Филиповић са председником МЗ Пилица Радомиром Гавриловићем

У време празника поводом Дана државности Републике Србије, у Пилици је организаован скуп привредника са пиличког подручја и руководства месне заједнице у чијем је раду узео уучешће председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић са сарадницима Предрагом Петровићем и Гораном Милутиновићем.

Пилички активиста Миљко Петровић са архитектом
Пилички активиста и одборник Миљко Петровић са архитектом Миленком Јанковић

-На том скупу сумирали смо све оно што се урадило до сада и утврдили наредне задатке везане за градњу цркве. Епархији жичкој достављена су два идејна решења за цркву. Епархија је одбрала један и дала благослов. Прикупили смо 556 хиљада динара за докуп будућег црквеног плаца. Комплетан плац превели смо на Месну заједницу Пилица и тако створили предуслове да се приступи припреми урбанистичког пројекта-каже Миљко Петровић, дугогодишњи пилички  активиста  и одборник у Скупштини општине Бајина Башта.

На састанку у Пилци били су присутни и архитекте Зоран Нешковић из Бајине Баште и директорка Политехничког бироа за пројектовање и просторно планиарање Политбиро из Ужица Миленка Јанковић.

– На састанак у Пилици дошли смо због израде урбанистичког пројекта у чијем је саставу и идејно решење. План се састоји из више делова. Морамо имати сву документацију коју ћемо после импементирати. Сама израда урбанистичког пројекта  биће завршена за двадесетак дана. Остали послови оглашавања и комисијски рад трају нешто дуже. Рачунамо да ће све бити готово за око два месеца- вели архитекта Миленка Јанковић.

На скупу у Пилици дат је предлог да се формира  Грађевински одбор за градњу цркве, али је то остављено за наредни састанак.

– Хтели смо да видимо ко би желео да уђе у Грађевински одбор. Ипак, преовладало је мишљење да то урадимо касније јер састанку није присуствовао представник цркве отац Горан Милинковић. Он је најпре потврдио учешће, али је долазак отказао због других обавеза. На састанку смо разговарали и о наредној манифестацији Дан малине која се традиционално одржава у Пилици. Желели смо да раније почнемо са договорима, јер планирамо да још озбиљније се посветимо тој једниственој манифестацији у западној Србији. Присуство председника општине искористили смо да му изложимо неке планове око побољшања безбедности саобраћаја у Пилици у зони школе и поправљању пута за Пепељ. Председник Филиповић , у краћем обраћању, појаснио нам је на који начин ће то бити решено и обећао пуну помоћ општине у градњи цркве- истиче председник МЗ Пилица Радомир Гавриловић.

                                                                                           Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 13 =

Pin It on Pinterest