Црвени крст Бајина Башта: Максимално активни у време ванредног стања

Волонтери стизали и у села

Дан после проглашења ванредног стања у Србији, учинила је то и општина Бајина Башта 16. марта. Новонасталој ситуацији, изазваној пандемијом короне вируса,  максимално се прилагодио и Црвени крст,  чинеће напоре да одговори на бројне потребе како би се помогло тамо где је то било потребно.

-У таквој ситуацији Народна кухиња, коју свакодневно користи 100 грађана,  прешла је на нови начин рада. Уместо свакодневног куваног јела, припремљени су ланч пакети и брашно и путем волонтера су допремљени до корисника  Народне кухиње са следовањем на месечном нивоу- каже секретар Црвеног крста Бајина Башта Љиља Матић.

Црвени крст, у сарадњи са Службом за трансфузију крви Опште болнице из Ужица, 20. марта је спровео редовну акцију добровољног давања течности што живот значи. Одржана је у Установи Култура уз учешће 56 лица. То је хтело да учини још 16 лица, али из здравстених разлога морали су бити одбијени.

-Поред те акције, имали су и ванредну акцију на прикупљању крви. Она је изведена 8. маја такође у просториијама Установе Култура поводом Светског дана Црвеног крста и полумесеца. Имали смо 48 добровољних давалаца. Од тога 19 је  било припадница лепшег пола. Нарочито је лепо то што је пет лица по први пут дало крв. Међу даваоцима  било је и шест волонтера Црвеног крста. Током маја, тачније 18. тог месеца, обављено је  добровољно давање у цркви у Црвици у заједничкој организације наше установе, Полицијске станице Бајина Башта и црвичке цркве. Прикупљена је крв од 25 добровољних давалаца  – вели Љиља Матић. Она истиче да је Црвени крст имао обавезу да свакодневно  о стању и раду волонтера информише Сектор за деловање у несрећама Црвеног крсту Србије као и Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Volonteri u akciji
Волонтери у акцији

Свакодневно у активности било је укључено 25 волонтера, а још 20 пријављених налазило се на чекању за случај потребе. Они су обављали задатке у граду, али и у сеоским месним заједницама. У просторијама Црвеног крста  налазила се отворена телефонска линија путем које волонтерке су примале позиве од стране грађана. Они су исказивали своје потребе за лековима, храном, куповином. Након тога волонтери су ступали у акције.

-Добро смо сарађивали са Центром за социјални рад. Наши волонтери по  списку Центра поделили су 176 пакета.  Сваког петка волонтери су дежурали поред банкомата и помагали старијима од 65 година од 4-7 часова у подизању новца, куповини у Идеји и Аману. По потреби су им носили намирнице до станова и кућа. Ускоро ће стићи пакети од Црвеног крста Србије . Они су намењени хранитељским породицама. Ми таквих имамо 17. Пакети су обезбеђени од  УХЦР-а.  Од исте организације добићемо још пакета  намењених деци ометене у развоју, слепим и слабовидним лицима , Удружењу дистрофичара, Удружењу ретких болести и  Друштву за церебралну парализу. Дародавац је Компанија КОКА-КОЛА. У време ванредног стања успешно смо организовали обуку за запослене. Жао нам је што нисмо могли адекватно да обележимо 11. мај, Национални дан добровољних давалаца крви, јер је препорука да се не обављају окупљања грађана- истиче Љиља Матић.

Црвени крст Бајине Баште успео је да , иако школе не раде, пошаље неколико ђачких радова Црвеном крсту Србије који ће конкуристаи за једну од награда на расписаном конкурсу за ликовна и литерарна остварења везана за крв и добровољно давалаштво.

                                                                                                            М.Андрић

ЗАХВАЛНОСТ ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

Volonteri

-У свим нашим активностима пуно нам је помогла локална самоуправа. Она је обезбедила теренско возило, средства за потребе Народне кухиње, као и средства за потребе угрожених лица. Сарадња се одвијала и на другим пољима тако да ту није било проблема-каже секретар Црвеног крста Бајина Башта Љиља Матић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

један × један =

Pin It on Pinterest