„ББ глас“ у посети газдинству „Наташа Маровић“, водећем произвођачу јагода у Србији

ByББ ГЛАС

13. мај 2020.
Са прошлогодишње бербе јагода у ПГ "Наташа Маровић"Са прошлогодишње бербе јагода у ПГ "Наташа Маровић"Са прошлогодишње бербе јагода у ПГ "Наташа Маровић"

 

Стара народна изрека каже да “Бајина Башта има свашта“ па и Пољопривредно газдинство „Наташа Маровић“  за кога се с правом може рећи да је лидер у Србији кад је у питању органска производња индустријске јагоде. Истовремено спада у сам врх кад су у питању балкански простори.

-Почетак 2015. године био је скроман. Тада смо први пут посадили јагоду на око 75 ари у Пилици. Саднице смо набавили у реномираном расаднику Флорива из Ивањице. Добро нам је кренуло па смо 2016. године направили јагодњак од 4 хектара. Две године касније проширили смо га на садашњих 11 хектара на девет парцела које се налазе у Пилици, Рачи, Бушинском Пољу и недалеко од моста који спаја Бајину Башту са Скеланима. Јагоду имамо засађену и у Шапцу на три хектара и у Остружници код Обреновца на два хектара. Посадили смо искључио сорту „зенга зенгана“ која се показала као најбоља за природне услове у Србији-каже Наташа Маровић.

Natasa i Mico Marovic
Наташа и Мићо Маровић

Заједнички власници „Пољопривредног газдинства  „Наташа Маровић“ су Наташа, њен супруг Мићо и брат Иван Јелисавчић. Уз њих су и два пословна партнера. У расподели послова дужност организатора производње највећим делом припада  Мићи и Наташи.

-Јагода је тражена на светском тржишту. Сву производњу успевамо да пласирамо на немачко тржиште. Поседујемо потребне сертификате. Имамо и сретификат за америчко тржиште, али њима су мале наше производне количине. Уколико будемо знатно већи произвођачи, биће услова да наша јагода из Бајине Баште стигне до Америке. Прошлогодишњи род  био је знатно мањи од очекивања. Пред саму бербу и током ње највећим делом падале су кише . Ипак, успели смо да покријемо све трошкове и остваримо мању добит. Ове године очекујемо да ћемо имати више среће са временским приликама па се надамо роду од преко 300 тона. Стандардна цена по килограму је 2,5 евра, али  очекујемо да ће она бити нешто већа због ситуације изазване  вирусном пандемијом- вели Мићо Маровић.

Ово узорно пољопривредно газдинство има у свом саставу још две јединице. То су Пољопривредна задруга „Мама Милка“ и „Хладњача“. За допринос у развоју пољопривреде на подручју бајинобаштанске општине  задруга “ Мама Милка“ прошле године добила је Захвалницу на свечаности поводом Дана општине Бајина Башта. Убрана јагода транспортује се до властите хладњаче у Бушинском Пољу. Ту се врши њено замрзавање па у таквом стању одлази немачком купцу. Пољопривредно газдинство „Наташа Маровић“ има пет радника у сталном радном односу. Од почетка фебруара ту је још десетак сезонских радника из Бајине Баште. У току бербе буде и до 300 сезонаца. Они раде 10 сати дневно . По часу добијају чисто 250 динара. Има и оних вреднијих чија дневница  иде и до 3.500 динара. Уз то, берачи добијају три оброка и кафу и смештај на терет послодавца . Лане су берачи били смештени на неколико места. Ове године сви ће бити на једном месту у контејнерском насељу у Бушинском Пољу.

О заштити јагоде током вегетативног циклуса брине се инжењерка органске пољопривреде Ана Стаменић.

-Поштујемо све прописе везано за органску производњу. Третирање биљака вршимо искључиво биолошким средствима. Контрола немачког купца је ригорозна и ту нема никаквог попуста. Сви засади су прекривени агротекстилом. На њему је читав надземни део биљке, у земљи је само корен. Тиме се јагода штити од траве, корова, потпуно је чиста. Тако се побољшава принос и квалитет и уједно смањују трошкови  производње- истиче Ана Стаменић.

Газдинство „Наташа Маровић“ од почетка је желело да бераче пронађе на подручју бајинобаштаске општине, али у томе није успело јер је мало оних који би читав месец провели у берби . Већина их ради неколико дана, наплати то и више се не враћа. У таквој ситуацији бераче су потражили на другој страни. Углавном су то  берачи са подручја јужне Србије.

Mico Marovic i Dusan jankovic
Мићо Маровић и Душан Јанковић

-Ове године појачан је интерес Бајинобаштана, нарочито оних који су због вирусне епидемије остали без посла а раде у угоститељству. За дневнице берачима  оде око 22 милиона динара. Било би добро да те паре остану овде. Мислим да је потребно некако подићи свест о органској производњи у разним областима. Ово подручје је изузетно погодно за тај вид производње. Производи органског порекла све се више траже, уосталом производњи хране је загарантована будућност. Ми размишљамо да у производни  програм уврстимо и гајење органске малине. Очекујемо да ћемо повући и средства из  међународног ИПАРД фонда и од јагоде правити финалне производе као што су сок и пекмез- наглашава Наташа Маровић.

Један од сталних радника у Пољопривредном газдинству „Наташа Маровић“ је Душан Јанковић.

-Радио сам у угоститељству, повремено и у хотелу Језеро при ХЕ „Бајина Башта“, а од фебруара ове године сам у сталном радном односу  код Пољопривредног газдинства „Наташа Маровић“. Овде ми је заиста лепо, много боље него што сам очекивао. Радимо сложно. Плата је добра и увек се исплаћује на време- каже Душан Јанковић.

Текст и фото: М.Андрић

БЕЗРАЗЛОЖНА УЗБУНА

Прошле године протуране су лажне вести да су берачи  јагоде мигранти из Азије и да се ту дилује дрога. Од тога ништа није било тачно. Сви берачи су уредно пријављени  у полицији и сви су држављани Републике Србије.

-И ове године диже се беспотребна узбуна на друштвеним мрежама. Ми смо долазили у Рогачицу да погледамо тамошњи Дом културе као једно од могућих смештајних места за наше бераче. Закључили смо да нам простор не одговара. У Рогачици и на друштвеним мрежама дигла се права узбуна и оговарање наших берача тврдећи да они где бораве праве штете мештанима и још неке друге ствари. Има и оних који пишу на тим друштвеним мрежама како смо ми остали дужни берачима, а они трговинама и кафанама. Ништа од тога није тачно. Једино је тачно да су део зараде берачи потрошили овде и да је то само ишло у прилог нашим привредницима. – каже Наташа Маровић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest