Бајина Башта: Светска акцијa писања диктата на књижевни текст на руском језику 

Награђени учесници акције

 

 Захваљујући гимназији „Јосиф Панчић“, која је склопила уговор о партнерству са Фондом подршке језичке културе грађана „Тотални диктат“ из Новосибирска, аутором пројекта, Бајина Башта, је по четврти пут имала представника у овој акцији и тиме је постала један од преко 1200 градова из преко 80 земаља света, који су истог дана били део ове акције. У Бајиној Башти „Тотални диктат“ се одржао први пут 2015. године. Ове године акција је због масовности одржана у биоскопској сали.

Најбољи учесници акције
Најбољи учесници акције „Тотални диктат“

Тотални диктат не дели људе на оне „ који знају“ руски језик и оне „који не знају“, већ је врста спортског такмичења са самим собом. Оцена на диктату је индивидуална и лична ствар. Овде се учесници не деле на „недовољне“ и „одличне“. Ако је учесник дошао, написао диктат, подсетио се неког граматичког правила или научио нешто ново онда је „диктат“ успео.

У Бајиној Башти у овој акцији учествовало преко 120 ученика и студената, из гимназије «Јосиф Панчић», Техничке школе, Основних школа «Свети Сава» и «Рајак Павићевић» из Бајине Баште, Основне школе „Стеван Јоксимовић“ из Рогачице и Основне школе «Коста Тодоровић» из Скелана.

Најбоље знање међу основцима су показали: Ива Живановић (ОШ «Свети Сава»), Јана Трифуновић (ОШ «Коста Тодороввић), Марко Тадић (ОШ «Стеван Јоксимовић») и Јана Стаменић (ОШ «Рајак Павићевић»). Међу ученицима средњих школа најбољи су били: Александра Димитријевић, Марија Лукић, Лука Марковић, Стефан Максимовић, Иван Радовановић, Сузана Јелисавчић, Драгана Милановић, Јована Поповић, Сергеј Трифуновић и Александра Димитријевић. Награде су биле мајице, дипломе, руски слаткиши и 10 књига које могу бесплатно да преузму са сајта ЛИТРЕС. Учесници су добили сертификате.

Додели су присуствовале директорка ОШ «Свети Сава» Маријана Лукић, са великим бројем колега, као и директорка ОШ «Коста Тодоровић» Сања Каблар Мочевић. На овај начин је ученицима указана велика подршка за  учешће у образовним акцијама.

Подршка акцији Тотални диктат
Подршка акцији „Тотални диктат“

Акцију су успешно координирали: Олгица Филиповић, професор руског језика, Невена Алексић, професор руског језика, Јелена Поповић, филолог експерт, др Небојша Јовановић, лекар-волонтер, као и волонтери: Тијана Јовановић, Јована Јокић, Весна Поповић, Никола Пушичић, Радован Благојевић и Бранко Миловановић.

Поменимо и спонзоре који су подржали маркетиншку промоцију ове образовне акције на локалном нивоу: ЈКП «12 Септембар», фирма «ББ комерц», «Лазић» трговина,  „Smile and click“, Цвећара „Јокић“, Пекара „Романса“ и Предузеће „АБ ракета“.

 

                                                                                О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × један =

Pin It on Pinterest